Pentru a gasi firma dorita, puteti folosi functia CAUTA FIRMA notand orasul/judetul dumneavoastra.

Arta Funerara: Monumente Si Constructii

De ce este importanta arta funerara?

Exista culturi care vorbesc despre moarte ca despre o binecuvantare, o eliberare si unele care o plang din suflet, dar toate popoarele lumii au dezvoltat de-a lungul timpului o intreaga arta funerara, complexa, sensibila si plina de tot felul de insemnatati.

Ritualuri, metode de conservare, flori, emotii si, nu in ultimul rand, monumente funerare care sa incununeze aceasta etapa atat de controversata a existentei umane. Pentru ca moartea a reprezentat o problema majora , atat in filosofie si religie, cat si in celelalte domenii, toate popoarele au gasit metode de a o onora si de a face acceptarea acesteia mai usoara.

  

Ce este un monument funerar?

 

Pentru fiecare cultura in parte arta funerara se exprima in moduri diferite, dar in toate culturile aceasta vine pentru a omagia persoana decedata si pentru a crea ceva ce sa ramana in urma pe veci. Tocmai de aceea, monumentele funerare de calitate sunt facuta din piatra naturala, respectiv marmura sau granit.

Fie ca vorbim despre un cavou, un sarcofag, de cruci marmura, cruci granit, o sculptura, o gravura sau oricare alta forma de comemorare, toate acestea au amprenta cultului din care fac parte, a omului pentru care sunt facute si a celui care le-a facut. Multe dintre acestea sunt executate manual, ceea ce le da o nota sacra si o valoare spirituala mult mai mare. Exista multi mesteri care duc aceasta munca la rang de arta prin gasirea a noi si noi modalitati de a se exprima si de a spune ceva despre cel caruia ii dedica munca. Asta face ca monumentele lucrate natural, dupa mintea si emotia mesterului, sa fie unice si speciale.

Odata cu evolutia tehnologica au aparut si modalitati mecanice, tehnologizate de a crea astfel de monumente. Si pentru ca aceasta piata funerara a devenit tot mai plina de cat mai multe optiuni si concurenta este mare in aceea ce priveste calitatea materialelor utilizate, originalitatea, stilul, nota persoanala si diversitatea. Ceea ce duce la o mare varietate de optiuni pentru consumatori si la din ce in ce mai multe modele si tipuri de monumente funerare.

 

De ce sunt monumentele funerare atat de importante?

 

In trecut, cimitirele erau amplasate in afara satelor sau oraselor pentru ca acestea sa fie primul lucru pe care un strain il putea vedea. Ele erau o harta, o oglinda a ceea ce urma sa vada noul venit in locul respectiv. Monumentele funerare vorbeau de la sine despre statutul celor ingropati sub ele. Aristocratii, burghezii si domnii erau situati cat mai aproape de intrare si aveau mormintele decorate pe masura vietii scumpe si aristocrate pe care au dus-o. In timp ce avansai spre capatul cimitirului, pietrele funerare si monumentele erau tot mi mici si tot mai in concordanta cu viata de zi cu zi pe care au avut-o cei de acolo.

Arta funerara poate fi regasita in forma de monumente, cruci funerare, pietre si tot felul de astfel de sculpturi care sa arate respectul si statutul de care s-au bucurat cei ale caror nume se regasesc inscriptionate pe monmente. Odata cu trecerea timpului, acesta au devenit din ce in ce mai complexe, mai mari, mai sofisicate si implicit, mai dificil de realizat.

Bineinteles ca exista si o parte mai putin placuta in comemorarea oamenilor. Pe de o parte, exista o discrepanta foarte mare intre monumentele ce provin din cadrul aceluiasi cult. Aceasta diferenta este data de statutul social si implicit de conditia financiara, ceea ce contrazice unele dogme religioase care sustin egalitatea, mai ales in cadrul credintei. Pentru multi o solutie pentru aceasta problema ar fi stabilirea clara a unei singure tipologii de arta funerara in cadrul fiecarui cult pentru a elimina orice diferenta. Dar asta ar sugruma arta.

Monumentele funerare, asa cum am specificat mai sus, sunt o combinatie intre maiestria unul mester, personalitatea creatorului, trasaturile cultului si, bineinteles, personalitatea celui comemorat. Suntem diferiti, credem in lucruri diferite si simtim arta in moduri diferite, tocmai de aceea diversitatea incununeaza arta funerara. E important sa alegem cu grija persoanele care se vor ocupa de monumentul pe care il dorimsi este important sa pastram aceasta arta la nivelul care i se cuvinte. Religiile au tinut oamenii uniti timp de milioane de ani, iar firmele de servicii funerare nu fac altceva decat sa ne ajute sa ne amintim cu drag de oamenii care pleaca din viata noastra.

cruci funerare