Atunci cand va aflati in fata unei tragedii, cand sunteti cuprins de un val de durere, trebuie sa va adunati toate puterile pentru a actiona corespunzator. Cum procedati in momentul in care o persoana draga isi da ultima suflare la domiciliu si nu la spital? Cel mai indicat este sa apelati la o firma de pompe funebre serioasa, care ofera servicii funerare complete, ce va prelua toate sarcinile ceremoniei de inmormantare.
Cei cinci pasi pe care trebuie sa ii urmati daca va confruntati cu un deces la domiciliu sunt:
- Constatarea decesului
- Intocmirea Certificatului Medical Constatator al Decesului (CMCD)
- Obtinerea Certificatului de Deces
- Obtinerea Ajutorului de Deces
Pasul I. Constatarea decesului
Primul pas in aceasta situatie este chemarea ambulantei la locul in care se afla persoana decedata. Decesul va fi constatat de catre un medicul de familie sau de catre medicul legist colaborator al firmelor de servicii funerare. In weekend, precum si in perioada sarbatorile legale decesul poate fi constatat si de catre medicii Serviciului de Ambulanta, prin intocmirea certificatului constatator al decesului.
Pasul II. Intocmirea Certificatului Medical Constatator al Decesului
Certificatul Medical Constatator al Decesului (CMCD) se intocmeste dupa 24 ore(minim 12 ore in functie de diagnostic) de la producerea decesului si se elibereaza in baza actului de identitate al defunctului.
Pasul III. Obtinerea Certificatului de Deces
Certificatul de Deces se elibereaza in baza, la Starea Civila din cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor (SPCLEP) sau la Primaria unitatii administrativ-teritoriale in zona careia a avut loc decesul.
Actele necesare pentru eliberarea Certificatului de Deces sunt:
- Certificatul medical constatator al decesului;
- Certificatul de nastere si de casatorie, dupa caz;
- Actul de identitate al persoanei decedate (ce va fi retinut de catre Ofiterul de Stare Civila);
- Copie dupa actul de identitate al persoanei care declara decesul;
- Dovada eliberata de politie sau de Parchet (Procuratura) din care sa rezulte ca una dintre aceste autoritati a fost sesizata cu privire la deces (daca decesul a avut loc intr-un mod violent sau din cauza unui accident ori sinucidere)
Odata cu eliberarea Certificatului de Deces se elibereaza adeverinta de inhumare sau de incinerare intr-un singur exemplar.
Pasul IV. Obtinerea Ajutorului de Deces
Pentru organizarea unei inmormantari decente, aveti la dispozitie cinci optiuni de sprijin financiar.
- Ajutorul de deces din partea Statului
- Ajutorul de inmormantare din partea Angajatorului – se acorda de catre angajator din fondurile proprii, in conditiile prevazute in contractul de munca, individual sau colectiv.
- Ajutorul de inmormantare acordat de Primarii – se suporta din bugetul local si poate fi acordat in bani si/sau in natura, prin bunuri materiale.
- Ajutorul pentru persoana supravietuitoare (pensionar) – se acorda in functie numarul de numarul de ani de casnicie si de situatia in care s-ar putea afla supravietuitorul.
- Despagubiri in cazul accidentelor rutiere – se acorda despagubiri care vizeaza atat pierderile cu caracter patrimonial cat si pierderile cu caracter nepatrimonial (prejudiciul moral).